Enarmet hvit ripsbærgele med chili

Dette ble lunsjen i dag! En skive grovbrød, og en god brie med ripsbærgeleen på toppen. Det var steikje godt, som de sier på Sunnmøre.

Dette ble lunsjen i dag! En skive grovbrød, og en god brie med ripsbærgeleen på toppen. Det var steikje godt, som de sier på Sunnmøre.

Jeg har gått berserk blant solmodne solbær og småsure rips, de søteste bringebær og både gule og røde stikkelsbær. Men viktigst av alt: Midt mellom de vanlige røde ripsene i mammas hage, så fant jeg en egen busk med hvite ripsbær.

Jeg kunne kanskje ha plukket stikkelsbær og solbær selv, men jeg fikk gutta til å gå ut i hagen med bøtter og spann for å plukke herligheten. Og resultatet var flere kilo med bær på en time eller to, også en del hvite rips.

Jeg har syltet og syltet denne uka, og bedrevet matauk. Vår husholdning, som normalt knappest bruker sukker, har brukt ti kilo!

Ulike bær skal kokes: Solbær til venstre, røde stikkelsesbær til høyre, og en blanding av jordbær, blåbær og bringebær står bak.

Ulike bær skal kokes: Solbær til venstre, røde stikkelsesbær til høyre, og en blanding av jordbær, blåbær og bringebær står bak.

Gule stikkelsesbær.  Men tilbake til de hvite ripsbærene.  De hvite ripsbærene er langt mer sjeldne enn de vanligere røde. De er ikke så sure som de røde, er ikke så pene å se på, men er fyldigere på smak .  Her er min oppskrift på hvit ripsbærgele med chili.  Du trenger:  500 gram hvite ripsbær  500 gram sukker  3-5 ferske røde chili, alt etter hvor sterk du ønsker geleen.  Vask og grovrens de hvite ripsene. Fjern blader og stilker. Sett bærene på komfyren på middels varme i omtrent 10 minutter. I mellomtiden grovhakk chili og mål opp sukker. Ha i sukkeret og chiliene i gryta, og la stå og putre i ti minutter til. Avkjøl, og putt i kjølebeger. Jeg måtte selvsagt smake på ripsbærene! Jeg gleder meg allerede til vinteren, da jeg kan ta opp syltetøyet fra fryseren og spise det sammen med en deilig ost. Og sylting går helt fint å greie med en hånd.  Bon Appetitt!

Gule stikkelsesbær.

Men tilbake til de hvite ripsbærene.

De hvite ripsbærene er langt mer sjeldne enn de vanligere røde. De er ikke så sure som de røde, er ikke så pene å se på, men er fyldigere på smak.

Her er min oppskrift på hvit ripsbærgele med chili.

Du trenger:

500 gram hvite ripsbær

500 gram sukker

3-5 ferske røde chili, alt etter hvor sterk du ønsker geleen.

Vask og grovrens de hvite ripsene. Fjern blader og stilker. Sett bærene på komfyren på middels varme i omtrent 10 minutter. I mellomtiden grovhakk chili og mål opp sukker.

Ha i sukkeret og chiliene i gryta, og la stå og putre i ti minutter til.

Avkjøl, og putt i kjølebeger.

Jeg måtte selvsagt smake på ripsbærene! Jeg gleder meg allerede til vinteren, da jeg kan ta opp syltetøyet fra fryseren og spise det sammen med en deilig ost.

Og sylting går helt fint å greie med en hånd.

Bon Appetitt!

Også kokken trenger næring til arbeidsprosessen! Jeg lager en smoothe av en halv banan, 150 gram jordbær, 1 dl eplejuice, 1 dl naturell yoghurt og en neve isbiter.

Også kokken trenger næring til arbeidsprosessen! Jeg lager en smoothe av en halv banan, 150 gram jordbær, 1 dl eplejuice, 1 dl naturell yoghurt og en neve isbiter.

Enarmet indiskinspirert bønnesuppe

FullSizeRender.jpg

-Bønner? Æsj, sa jeg fra barndommen og fram til jeg var 37. Da oppdaget jeg bønner og jeg elsket det. Mandagen skal være kjøttfri, og hva passer vel bedre enn å lage en deilig indiskinspirert bønnesuppe? Denne suppa er god, vegetarisk og næringsrik mat. Jeg bruker harde bønner og linser, som må vannes ut. Det går også fint med hermetiske bønner, som ikke trenger utvanning. Og denne suppa er veldig lett å lage for oss med en arm.

Nok til fire personer. Dette trenger du:

2 dl røde bønner, jeg foretrekker Kidneybønner, på boks eller harde

1 dl Daal-linser, eller hvite hermetiske bondesønner

1 søtpotet

1 løk

1 frisk, rød chili

1 boks kokosmelk

4 friske tomater

2 ts spisskummen

2 ts ingefærpulver

2 ts chilipulver

Du ser sikkert at denne oppskriften har mye chili, men de friske tomatene tar opp en del av den sterke smaken. Er du ikke så glad i sterk mat, kan du kan redusere chiliene noe.

Litt salt

Koriander til å strø oppå ved servering.

Hvis du bruker harde Kidney-bønner og Dal-linser, så skal de vannes ut i ett døgn. Kidney-bønnene kan deretter kokes lett i en time før du begynner på selve suppa. Deretter er oppskriften den samme for hermetiske bønner som for de harde bønnene.

Ha klar alle ingrediensene når du begynner, for når du begynner å lage bønnesuppa går det fort! Begynn med å skjære løken i skiver og del de fire tomatene i terninger. Deretter del den friske chilien i så små biter som du greier. Del søtpoteten i to og fjern skinnet med en kniv. Dette går greit med en hånd. Del søtpoteten i små biter.

Begynn å steke løken lett i olje. Ha deretter i den friske chilien og søtpotetbitene. La det surre i et par minutter. Ha i bønnene, de små bitene av tomat, de tørre krydderene før du har i kokosmelken. Suppa skal deretter koke opp.

Skru deretter varmen ned, og la suppa småkoke i en halv time.

Smak til med salt, og strø over koriander. Ha gjerne foccacia til servering.

God for hjertet, god for hjernen! 

Bon appetitt!

FullSizeRender.jpg

Jeg bruker bønner og linser, som jeg har kjøpt på innvandrerbutikken. De må legges i vann i ett døgn. Men du kan også lett bruke hermetiske bønner, for eksempel Kidney-bønner og hvite bondebønner. Da trenger du ikke å vanne dem ut. God for hjertet, god for hjernen! Bon appetitt!

Focaccia med potet

Jeg kunne ikke annet enn å prøvesmake litt… herlig smak.

Jeg kunne ikke annet enn å prøvesmake litt… herlig smak.

Jeg kikker ut av kjøkkenvinduet og konstaterer at det er innevær ute, det er surt og isglatt i den bratte bakken utenfor huset, det er minusgrader og snøfall. Jeg åpner den lyseblå kjøleskapsdøren og kikker inn på det ganske spartansk utseende innholdet. Jeg må innrømme det er en stund siden vi handlet. Nederst nede i kjøleskapet finner jeg noen poteter, og i tørrskapet ved siden av både hvetemel, tørrgjær og honning. Yes! Jeg vil lage focaccia med poteter.

Focaccia er en flott brødform å lage for den enarmede fordi det er ikke så farlig om det ikke er perfekt. Det skal være litt røft og rustikt.

Dette trenger du:

En pose tørrgjær

30 g honning

6, 5 dl lunkent vann

1 kg hvetemel

Litt salt

Olivenolje

10 poteter

Tørket rosmarin

Maldonsalt til å strø over

Bland tørrgjær i hvetemelet, ha i litt salt og honning før du heller litt etter litt av det lunkne vannet over i hvetemelsrøra. Å kna sammen en deig er en liten utfordring med en hånd. Noen har en egen eltemaskin, men ikke jeg. Når jeg har knadd sammen røra i noen minutter, helt til jeg blir støl i venstearmen, tenker jeg at nok er nok. Jeg finner fram et tørkehåndkle fra den nederste skuffen, og legger det over deigen.

Nå skal jeg begynne på potetene. Jeg vasker ca 10 poteter og skjærer dem i tynne skiver med en mandolin, som er den vesle tingsten som er guds gave til den enarmede. Legg skivene deretter i kokende vann med litt salt i 2 minutter. Skyll av potetskivene, legg dem i en plastbolle og hell på en klunk olivenolje.

Finn fram et ildfast brett eller en stor form, hell i litt olje i bunnen før du slår deigen utover. Til slutt lager du de karakteristiske hullene i deigen. Smør deretter hele potetblandingen utover, dryss godt på med tørket rosmarin og litt Maldonsalt.

Sett ovnen på 230 grader, sett Focacciaen inn på nederste rille i en 25 minutter, eller til potetoverlaget er blitt brune.

Denne Focacciaen er god til lunsj bare alene, eller til for eksempel kveldens middag med fiskegrateng av torsk og en grønn salat.

Den er knallgod! Bon Appetitt!

Enarmet sjokoladekake uten mel

FullSizeRender-107.jpg

Jeg er ingen søtmoms. Men av og til må jeg likevel trå til å bake en kake, som i dag da lokallaget til LHL Hjerneslag i Buskerud skal ha møte. Egentlig kan jeg bare denne kaka, som en venninne ga meg oppskriften på for 25 år siden.

Dette trenger du:

200 g mørk sjokolade

200 g mykt smør

200 g sukker

4 egg, skilte

Begynn med å forvarme ovnen til 190 grader.

Varm sjokoladen på lav temperatur og ha i smøret. Egentlig skal du ifølge oppskriften smelte sjokoladen over vannbad, men det tar for lang tid for utålmodige mennesker som meg. Det vesentlige er at blandingen blir jevn og klumpefri, ikke sant, og det blir smør og sjokolade i en gryte.

Tilsett halvparten av sukkeret i eggeplommene. Pisk lyst og lett. Å skille eggene er en utfordring med bare en hånd. Jeg greide det nesten i dag, det var bare litt av eggeplommene som havnet blant hvitene. Det får være bra nok.

Pisk inn sjokoladeblandingen i eggeplommene. Å piske med en hånd er vanskelig. Min løsning er å sitte på rompa med bakebollen mellom beina. Da blir bakebollen holdt i et fast grep og du kan vispe med den ledige hånda, enten manuelt eller elektronisk.

Pisk eggehvitene til stivt skum. Tilsett sukkeret litt etter litt til skummet er glatt og skinnende. Eggehvitene skal få deigen til å heve, men ikke i dette tilfellet.

Vend det inn i sjokoladeblandingen.  

40 minutter, nederst i ovnen. -Ja ja, tenker jeg, kaka blir vel like god selv om den blir flat som ei pannekake, sukker jeg.

Når kaka er ferdig, lar jeg den avkjøle på kjøkkenbenken, før jeg til slutt strør melis over for å skjule visse skjønnhetsfeil.

Og folka i LHL er nok like fornøyde, flat kake eller luftig!

Kaka er kjempegod, og skal du servere den hjemme, anbefaler jeg vaniljeis og litt sitronmelisse til.

Lykke til!

 

Enarmet grønn salat fra egen hage

FullSizeRender.jpg

Alle kan lage en grønn salat. Men ikke alle kan gå ut i egen verandakasse, eller i hage om du vil, og plukke salaten selv. Selv er jeg enarmet med visse begrensninger, men gift med en mann som ser bare muligheter. I vår tok han fram de handy egenskapene sine og bygde fire flotte verandakasser til meg.

Han laget verandakassene slik: På varesenteret Bauhaus kjøpte han fire svarte kasser, som han satte oppå fire gråmalte Europaller, som vi hadde fra før. Til slutt kledte han kassene med en svart vekstduk, som han festet fast til verandakasseveggen med tegnestifter.

Deretter la han sand i bunnen av de fire kassene, og jord på toppen. Så var det klart for meg og så frø av flere typer, før vi intenst gjødslet i et par dager.

Vi var nøye med å vanne utover sommeren, men snart spirte og grodde det!

Små grønne vekster begynte å gjøre seg gjeldende, en måned etter at jeg hadde sådd frøene. En svetteslange ga vekstene nok vann.

Små grønne vekster begynte å gjøre seg gjeldende, en måned etter at jeg hadde sådd frøene. En svetteslange ga vekstene nok vann.

FullSizeRender.jpg

Etter en til to måneder, hadde vi salater i alle slags former og grønnfarger, ja, noen var til og med lilla!

De ferdige verandakassene er i høyde med magen min, slik at jeg slipper å bøye meg ned når jeg skal hente grønne godsaker til middagsbordet. Det er et pluss.

Plasthegra Anton skremmer nifse fugler bort fra salaten.

Plasthegra Anton skremmer nifse fugler bort fra salaten.

Jeg er superglad for salaten, som gror utenfor kjøkkenvinduet. Jeg venter på høstkalde rimnetter, men håper at jeg får beholde den friske salaten i nok en måned.

Kanskje er det du som sår og blir salatdyrker neste vår? Selv måtte jeg bare ha litt hjelp.

Bon appetit!

Butter Chicken, eller Murgh Makhani!

Illustrasjon fra kokeboken.

Illustrasjon fra kokeboken.

I fjor var jeg i India. På flyplassen hjem fra Dehli, kjøpte jeg en kokebok med tittelen The Indian Cookery Course. I året som har gått er den fantastiske indisk Butter Chicken blitt en gjenganger i mitt kjøkken. Eller Murgh Makhani, som kyllingretten heter i Punjab, på grensen mot Pakistan. Den rødlige marinaden og den smakfulle sausen får meg nesten til å gråte, så godt er det! Og herlig sterkt! Makhani betyr ”med smør”, og er brukt i en rekke retter fra Punjab. Jeg har tilrettelagt oppskriften for norske forhold.

Til marinaden:

1 ts chilipulver

1 ts frisk ingefær

Saften av 1 sitron

½ ts garam masala

50 g gresk yougurt

800 g kyllingfileter

Skjær kyllingen i 2,5 cm biter. Bland alle marinadeingrediensene i en bolle, og ha i kyllingbitene. Mariner i kjøleskapet i minst en time, men aller helst over natten.

Krydder til marinaden.

Krydder til marinaden.

Makhanisaus:

2 ss smør

1 ss olje

1 fersk grønn chili

1 ss fersk ingefær

150 g tomatpure

½ ts chilipulver

½ garam masala

2 ss honning

1 dl fløte

Varm smøret og oljen i en gryte. Ha i den grønne chilien. Rør inn ingefæren, og kok i ett minutt eller to. Ha i tomatpureen, rør inn. Bland inn chilipulveret, garam masala og honning. Smak til med salt, og ha i fløten.

I mellomtiden, sett ovnen på 200 grader. Ha kyllingen med marinaden på et bakebrett med bakepapir eller aluminiumsfolie. Sett inn kyllingen i ovnen i 10-15 minutter.

Etter 12 minutter, ta den ut, og ha i sausen.

Det kan være vanskelig å ta ut kyllingen fra ovnen med en hånd. Ha en rekke gryteunderlag klare på benken når du tar den ut, og bruk god tid. Ha en dessuten en god kniv til å skjære opp kyllingen med en hånd, det er viktig. Forøvrig kan du fint lage denne retten med en hånd. Jeg gjør det, så hvorfor ikke du? Lykke til! Og server den gjerne med ris og ekstra yougurt.

 Bon appetit!

Enarmet klassisk Bacalao

FullSizeRender-101.jpg

- Dette er dødsgodt, sier ektemannen, som er født og oppvokst i Drammen, til nok en av mine sunnmørske fiskeretter: Bacalao. Jeg koker potetene for seg, mens mange mener det er best å ha dem i selve Bacalao-gryta. Men det viktigste av alt, husk at klippfisken må vannes ut!

Klippfisken ble lagt i vann i tre dager og fikk daglig skiftet vann. Det er bedre at den ligger litt for lenge i vann enn litt for kort. Da kan jeg eventuelt salte litt ved bordet.

Klippfisken ble lagt i vann i tre dager og fikk daglig skiftet vann. Det er bedre at den ligger litt for lenge i vann enn litt for kort. Da kan jeg eventuelt salte litt ved bordet.

Alle ingrediensene er stablet opp! Unntatt klippfisken.

Alle ingrediensene er stablet opp! Unntatt klippfisken.

Du trenger: 

- To kg klippfisk

- 2 dl olivenolje

- 4 løk

- 4 røde paprika

- 4 tomater

- 2 bokser hermetiske tomater

- 2 friske chilipepper

Det eneste jeg ikke får til med en hånd: Å fjerne skinnet fra fisken. Mannen min er da god å ha. Tidligere pleide pappaen min både å vanne ut og fjerne skinnet av klippfisken. Pårørende er kjekke å ha! 

Det eneste jeg ikke får til med en hånd: Å fjerne skinnet fra fisken. Mannen min er da god å ha. Tidligere pleide pappaen min både å vanne ut og fjerne skinnet av klippfisken. Pårørende er kjekke å ha! 

Varm oljen i ei gryte. Skjær klippfisken i 2 cm-biter. Legg ingrediensene lagvis i ei gryte: Løk, chilipepper, paprika, tomat, hermetisk tomat og klippfisk. 

Ferdig utvannet og renset klippfisk klar for gryta!

Ferdig utvannet og renset klippfisk klar for gryta!

Kok opp, og skru varmen ned. La stå i ca to timer.

Etter to timer, ferdig Bacalao! 

Etter to timer, ferdig Bacalao! 

Ha den ferdige bacalaoen på serveringsfat, klipp litt bladpersille over og server med nykokte poteter. 

God for hjertet, god for hjernen! Bon appetit! 

Enarmet risotto med fennikel og laks

FullSizeRender.jpg

Minst en gang i uka spiser jeg risotto. Ikke fordi det er særlig sunt, men fordi det er særlig godt. Fennikel, sitron og chili gjør at risottoen får en herlig, spiss smak. Legg varmrøkt laks på toppen av ferdige risottoen. Det er så digg! Jeg får vann i munnen ved tanken!

Til fire personer trenger du:

1 fersk chilipepper, uten frø hvis du synes det blir for sterkt

2 hele fennikel, skjær i små biter

2 ss med olivenolje 

4 dl arborio risottoris

2 sitroner

1 l grønnsaksbuljong 

Salt og pepper

Sitron og chili.

Sitron og chili.

Ha oljen i en gryte. Skjær opp chilipepper og fenniklene i små biter. Surr fenniklene med chilien på middels varme noen minutter.

4 dl arborio risottoris, ha i gryta. Press sitronene (2 dl hvitvin er egentlig å foretrekke, men siden det ofte er hverdag, bruker jeg gjerne sitroner i stedet) og hell sitronsaften i risottorisen og fordamp.

Ta litt og litt buljong i gryta og kok inn. 

Salte og pepre etter smak.

Bulongterning eller grønsaksfond blandet ut med en liter kokvarmt vann. Risottoris, målt opp og klar. Begge klar for gryta.

Bulongterning eller grønsaksfond blandet ut med en liter kokvarmt vann. Risottoris, målt opp og klar. Begge klar for gryta.

Når risottoen er ferdig, og all veske er innkokt (det tar ca 20 minutter), server risottoen i en bolle og legg over så mye varmrøkt laks du har råd til. Pynt litt med fenninkelfakler , koriander eller det du har av urter.

Og denne retten er enkel å koke sammen, også for den enarmete!

Bon appetit!!

Seinsommersk fiskesuppe

FullSizeRender.jpg

Mandagen er her, og det er klart for fisk. Ikke rød fisk, som laks og ørret, men den magrere hvite. Jeg bruker fisken hyse. Jeg har tatt med en kasse med hyse fra Sunnmøre, hvor jeg vokste opp. Jeg bruker to hysefileter til denne knallgode og magre fiskesuppa. Å ta av skinnet av hysa greier jeg ikke med en hånd, men med litt masing fra meg, gjør mannen min det.

Hakk opp alle grønnsakene på forhånd. Og merk, jeg har alltid hvasse kniver. Det er et must for oss enarmede. Hvis ikke kniven er hvass, blir jeg sur.

Hakk opp alle grønnsakene på forhånd. Og merk, jeg har alltid hvasse kniver. Det er et must for oss enarmede. Hvis ikke kniven er hvass, blir jeg sur.

Nok til 4 personer. Dette trenger du:

800 g hvit fisk, dvs hyse, torsk eller berggylte

1,5 l vann + fiskebuljong

1 løk, hakket

1 gulrot, hakket i små terninger

1 stilk stangselleri, hakket

3 poteter, delt opp i små biter

3 vårløk, hakket

3 tomater, hakket

Saften av 1 sitron

1 ss hvitvinseddik

1 klype chilipulver

2 ss olje

Salt

Hysa er tatt ut fra fryseren og ligger på benken og tiner seg før skinnet blir tatt av.

Hysa er tatt ut fra fryseren og ligger på benken og tiner seg før skinnet blir tatt av.

Begynn med å koke opp fiskebuljongen, eller fiskefondet i en gryte.

Varm opp olje i en annen kjele,  og ha i løk, gulrot, vårløk og selleri.

Vårløk, løk, gulrot og selleri opp i gryta.

Vårløk, løk, gulrot og selleri opp i gryta.

La dette frese noen minutter til det blir mørt. Ha i chilipepper, tomat og poteter. Fres et par minutter til. Ha i eddiken og den inn. Så fiskebuljongen og kok inn. Dette tar omtrent 20 minutter. Ha i fisk i små biter og la den trekke i 5 minutter. Smak til med salt, pepper og sitron.

Hakk urter, som dill, fennikel og persille og basilikum, over. Server gjerne med flattbrød. Den er så god denne fiskesuppa!

Godt for hjernen, godt for hjertet. Bon appetit!

Enarmet posjert egg til søndagsfrokost. Til minne om Ingrid Espelid Hovig

FullSizeRender.jpg

Det er bare torsdag i dag, men du skal vel ut og handle til helgens frokost? Og hva med å prøve seg på posjert egg? Det er kjempeenkelt å lage til, langt enklere enn det de skal ha det til i diverse kokebøker. Og med en hånd briljerer du! 

Dette trenger du:

 • 4 egg, så ferske som mulig, for da går posjeringen lettere. Gjerne romtempererte!
 • En stor gryte med vann
 • Hvitvinseddik, ca 0,2 dl per liter vann
 • Salt
 • Små skåler du har knekket eggene i før posjering, og husk: Plommen skal være hel
 • Hullsleiv 

Mens vannet koker opp med eddik og litt salt, tar du fram små skåler du kan kvekke eggene oppi. Ett egg per skål. Siden eggeplommen skal være hel, er dette rettens utfordring. Jeg knekte fire egg før det femte nydelig kom ut med hel og gul plomme. 

Fire egg klare for å bli forsiktig lagt i det varme vannet.

Fire egg klare for å bli forsiktig lagt i det varme vannet.

Når vannet koker, skrur du ned varmen. Nå skal vannets temperatur ligge rett under kokepunktet. Det er viktig at eggene ikke skal koke. Bruk gjerne en tresleiv og rør vannet i en retning, slik du får en virvel. Ta det ene egget og forsiktig nærmest hell det i det varme vannet. Gjør det samme med de resterende eggene. De skal ligge i vannet i 3 minutter. 

Når tre minutter er gått, ta vannet av varmen, bruk hullsleiva til å ta hvert egg opp og legg de på på ei brødskive.

Server de posjerte eggene med en gang! Jeg pleier å ha ristet egg klar, samt en skive med røkelaks og litt salt på toppen av eggene. Og mens Ingrid Espelid Hovig alltid hadde en persillekvast klar, har jeg en kvast med basilikum.

Til minne om Ingrid. 

En nyskadet meg for 12 år siden. Ingrid med katt.

En nyskadet meg for 12 år siden. Ingrid med katt.

Hyse i pakke

FullSizeRender-92.jpg

Jeg kommer fra ytterste Sunnmøre, der flere fisketrålere har sitt hjemsted. Fisk kan man kjøpe direkte fra fisketrålerne. Jeg er derfor vant med å spise fisk: Torsk, hyse, breiflabb, kveite, sild, laks og ørret. Hver gang jeg og kjæresten er hjemme på Sunnmøre og vi står klare for å returnere østover, så spør alltid pappa om vi vil ha med ei kasse med hyse. Og det vil vi, selvsagt. Hyse er en sunn og hvit fisk, mest kjent for å være brukt til å lage fiskegrateng, fiskekaker eller fiskeboller, men dens bruksområde er større enn som så. Kanskje er hysa er litt undervurdert? Hyse er kjempegod i fiskepakker!

Slik lager du en hysepakke:

Legg et stykke aluminiumsfolie utover benken

Bygg lagvis:

En frisk frisk chili, ta bort frøene

En vårløk, eller en fjerdedels rødløk, i tynne skiver

En gulrot skjært  i staver

En gren stangselleri, skjært i biter

En fjerdedel squash, uten kjerne

En fjerdedel fennikel, skjært i biter

En fjerdedel rød, grønn eller gul paprika

Et stykke hyse, en tredjedel av en filet, eller så

Ha på toppen ca 2 ss med meierismør

En dæsj blåmuggost (kan droppes)

Saften av litt sitron

Urter hvis du har, det være seg timian, dill, koriander eller basilikum

Dryss pepper over.

FullSizeRender.jpg

Bruk det du har av grønnsaker i pakken og finn din favoritt, det være seg grønne bønner, frisk spinat, nepe, aubergine, asparges, sopp eller tomat. Fantasien setter ingen grenser!

Pakk inn fisken, men pass på at ikke noe væske siver ut. Ha pakkene på grillen, eller i ovnen på 225 grader i ca 15 minutter.

Før servering åpnes hver pakke forsiktig. Ta fisken og grønnsakene ut og hell kraften over fisken.  Dette er digg! Sunt for hjertet, sunt for hjernen. Bon appetit!

Kyllingspyd på grillen med Tabbouleh

FullSizeRender.jpg

I sommer laget jeg kyllingspyd for første gang. Jeg begynte allerede etter frokost med å skjære kyllingen i passende biter og legge den i marinade. Mellom chili, honning og ingefær ble kyllingen stående utover dagen og trekke til seg godsakene fra marinaden.

Slik laget jeg marinaden:

 • 600g kyllinglårfilet

 • 2 finhakkete røde chili (fjern frøene om du ikke liker det spicy)

 • 2 ss matolje

 • 1 ss revet ingefær

 • 4 ss honning

 • 2 ss soyasaus

 • saften av en lime

Kyllingspydene

Siden jeg har bare en hånd, må min bedre halvdel lage selve kyllingspydene. Han trer passende biter av rødløk, rød paprika, squash og kylling inn på egne trespyd. Og ikke minst, bruker han grønne, tyrkiske sivri paprika med chilismak. Det siste er kjempegodt, og anbefales! Så går grillspydene på grillen! Marinaden blir brukt til å pensle grillspydene underveis.

FullSizeRender.jpg

Tabbouleh

I mellomtiden lager jeg en Tabbouleh-salat, en herlighet som kommer fra Libanon.

 • 2,5 dl bulgur, kok som etter anvisningen

 • 3 vårløk

 • 1 liten bunt hakket frisk mynte

 • 1 liten bunt hakket bladpersille

 • 2-3 tomater i terninger uten kjerne

 • En halv agurk i terninger uten kjerne

 • 3 ss god olivenolje

 • Saften av en sitron

 • Saften av en appelsin

 • En knivsådd kajennepepper

 • Salt og pepper

FullSizeRender.jpg

Og da kommer kjæresten inn med de ferdige grillspydene, akkurat når jeg er ferdig med Tabbouleh-en! Nå er jeg sulten. Godt for hjerte, godt for hjernen. Bon appetit!

Kålsalat inspirert av Vietnam

FullSizeRender.jpg

Skal du grille i helgen? Da anbefaler jeg denne kålsalaten, som er veldig god til fet grillmat, for eksempel til svin eller fisk. Selv om jeg aldri har vært i Vietnam, så er denne inspirert av nettopp østen. Og her er det dressingen som er smaksforsterker!

1 lite hode nykål, finsnittet. Jeg bruker en mandolin for å finsnitte nykålen, som er bra for en enarmet. Vær forsiktig, for mandolinen er hvass!

3 vårløk, finsnittet

En bunt koriander, grovhakket

1 dl peanøtter

Dressing:

0.5 dl kokende vann

0.5 dl sukker

0.5 dl eddik

0.5 dl fiskesaus

En halv sitron

1 grønn chili

Bland dressingen sammen, og ha over salaten. Server det hele på et flatt fat. Dette er digg! Bon appetit! God helg!

Spagetti Bolognese på min måte

FullSizeRender.jpg

- Alle har jo en egen Spagetti Bolognese, sier jeg oppgitt til mannen min, som et vektig motargument mot at jeg skal blogge om nettopp denne vanlige retten. Vi sitter ute på verandaen i juniværet, er begge passe mette etter dagens Spagetti-middag, mens vi ventet på at det lenge anmeldte regnet skal komme. - Hvis du hadde sett min variant før jeg møtte deg, ville den vært av merket Toro, sier han tørt.

Så mannen min får viljen sin gjennom. Denne spagettien har fått krydderinnslag inspirert av Chili con Carne. Hvis du vil lage den for barn, eller om du selv ikke liker så mye sterke smaker, ville jeg ha redusert på krydderne. 

1 ss rapsolje

2 stk løk, hakk og stek i oljen

En halv kilo kjøttdeig, jeg brukte kjøttdeig fra hjort, men alt er lov

200 g bacon

2 gulrøtter, hakk

2 stenger stangselleri, hakk

1 boks kidney beans, skyll av før du har den i gryta

2 bokser hermetisk tomat, etterfyll med litt vann, som du har i gryta

1 ts cumin

1 ts korianderfrø. Mal fint i morter

1 ts chilipulver

1 fersk chili

1 ts paprika

1 kanelstang

Salt og pepper

Siden jeg er enarmet, brukte jeg i alt 1 time før spagettien ble servert ved bordet. Det er også viktig at krydderne får tid til å koke inn. På slutten koker jeg spagetti som anvist, eller tagliatelle som det ble i dag, river parmesan og hakket frisk basilikum.

Bon Appetit! 

Hannkatten vår følger meg som en smed og tigger som en voksen engelsk setter når jeg lager mat. Bare fersk fisk får han smake litt på. Sorry, ikke i dag.

Hannkatten vår følger meg som en smed og tigger som en voksen engelsk setter når jeg lager mat. Bare fersk fisk får han smake litt på. Sorry, ikke i dag.

Granola med blåbær

FullSizeRender.jpg

Granola, eller en eller annen form for kornblanding, kan du kjøpe i din dagligvarebutikk. Den er dyr og inneholder tonnevis av sukker. Jeg pleier derfor å lage den selv. Jeg føler meg hjertesunn, for jeg vet hva jeg har fått i meg til frokost når jeg litt senere går til treningssenteret.

250 g havregryn

50 g sesamfrø

50 g solsikkefrø

Grovhakk 50 g hasselnøtter, 50 g valnøtter og 50 g mandler. Jeg pleier å bruke min svært så slitte kjøkkenmaskin til dette. Jeg er jo som kjent enarmet.

Varm i en gryte:

1 ss honning

25 g brunt sukker

1 ss smør

1 dl nypresset appelsinsaft

To klyper maldonsalt

Ha det våte i det tørre, og legg blandingen utover på en bakepapirkledt stekeform. La det stå i 1 time, nederst i ovnen, på 140 grader.

Når granolaen er ferdig, pleier jeg å ha i rosiner. 

Granolaen er kjempegod med yoghurt naturell og friske blåbær til. At granolaen er en suksess, er junior på 18 år et bevis på. Han spiser den som snacks i en sen kveldstime.

Denne oppskriften har jeg rappa fra Trines Matblogg.

FullSizeRender-96.jpg

Grillet laks og salat med perlespelt og urter

FullSizeRender-89.jpg

- Dette var virkelig godt! Han lente seg godt tilbake i stolen og kikket fornøyd på meg. - Nå er tiden inne til at du begynner å blogge om mat slik at flere får kjennskap til alt det deilige som du tryller fram på kjøkkenet! Jeg måtte le av ham, men var likevel ganske smigret av at han ville dele meg med hele verden.

Mitt aller første matinnlegg tar for seg salat med perlespelt og urter. Jeg hadde trålet Rema-butikk ut og Kiwi-butikk inn på jakt etter perlespelt, men jeg fant det til slutt i en grønnsaksbutikk i Asker. Hvis du ikke finner perlespelt i din nærbutikk, kan du erstatte perlespelten med byggryn. Nydelig godt, og sunt for hjertet. Og veldig lett å få i stand med bare en hånd.

Salat med perlespelt.

Salat med perlespelt.

Oppskriften rekker til fire personer, men vi var bare to, og fatet var helt tomt da vi veldig mette og lykkelige sank sammen i hver vår stol. Oppskriften fant jeg i A-magasinet.

Salat av perlespelt og urter

50 g perlespelt, kok opp og la det småputre på svak varme i 30 minutter

1 bunt med bladpersille

10 stilker mynte

2 vårløk

10 små tomater

En halv agurk

Sagten av en halv sitron

3 ss olivenolje

2 ss granateplefrø

Salt

Kutt alle grønnsakene og urtene i smått, hell over sitronsaften og olivenoljen. Smak til med salt og dryss over frøene fra granateplet. 

FullSizeRender.jpg

Legg laksen på grillen, salte og pepre, og server med denne deilige salaten. Det er digg! Bon appetit!