Butter Chicken, eller Murgh Makhani!

 Illustrasjon fra kokeboken.

Illustrasjon fra kokeboken.

I fjor var jeg i India. På flyplassen hjem fra Dehli, kjøpte jeg en kokebok med tittelen The Indian Cookery Course. I året som har gått er den fantastiske indisk Butter Chicken blitt en gjenganger i mitt kjøkken. Eller Murgh Makhani, som kyllingretten heter i Punjab, på grensen mot Pakistan. Den rødlige marinaden og den smakfulle sausen får meg nesten til å gråte, så godt er det! Og herlig sterkt! Makhani betyr ”med smør”, og er brukt i en rekke retter fra Punjab. Jeg har tilrettelagt oppskriften for norske forhold.

Til marinaden:

1 ts chilipulver

1 ts frisk ingefær

Saften av 1 sitron

½ ts garam masala

50 g gresk yougurt

800 g kyllingfileter

Skjær kyllingen i 2,5 cm biter. Bland alle marinadeingrediensene i en bolle, og ha i kyllingbitene. Mariner i kjøleskapet i minst en time, men aller helst over natten.

 Krydder til marinaden.

Krydder til marinaden.

Makhanisaus:

2 ss smør

1 ss olje

1 fersk grønn chili

1 ss fersk ingefær

150 g tomatpure

½ ts chilipulver

½ garam masala

2 ss honning

1 dl fløte

Varm smøret og oljen i en gryte. Ha i den grønne chilien. Rør inn ingefæren, og kok i ett minutt eller to. Ha i tomatpureen, rør inn. Bland inn chilipulveret, garam masala og honning. Smak til med salt, og ha i fløten.

I mellomtiden, sett ovnen på 200 grader. Ha kyllingen med marinaden på et bakebrett med bakepapir eller aluminiumsfolie. Sett inn kyllingen i ovnen i 10-15 minutter.

Etter 12 minutter, ta den ut, og ha i sausen.

Det kan være vanskelig å ta ut kyllingen fra ovnen med en hånd. Ha en rekke gryteunderlag klare på benken når du tar den ut, og bruk god tid. Ha en dessuten en god kniv til å skjære opp kyllingen med en hånd, det er viktig. Forøvrig kan du fint lage denne retten med en hånd. Jeg gjør det, så hvorfor ikke du? Lykke til! Og server den gjerne med ris og ekstra yougurt.

 Bon appetit!

Enarmet klassisk Bacalao

FullSizeRender-101.jpg

- Dette er dødsgodt, sier ektemannen, som er født og oppvokst i Drammen, til nok en av mine sunnmørske fiskeretter: Bacalao. Jeg koker potetene for seg, mens mange mener det er best å ha dem i selve Bacalao-gryta. Men det viktigste av alt, husk at klippfisken må vannes ut!

 Klippfisken ble lagt i vann i tre dager og fikk daglig skiftet vann. Det er bedre at den ligger litt for lenge i vann enn litt for kort. Da kan jeg eventuelt salte litt ved bordet.

Klippfisken ble lagt i vann i tre dager og fikk daglig skiftet vann. Det er bedre at den ligger litt for lenge i vann enn litt for kort. Da kan jeg eventuelt salte litt ved bordet.

 Alle ingrediensene er stablet opp! Unntatt klippfisken.

Alle ingrediensene er stablet opp! Unntatt klippfisken.

Du trenger: 

- To kg klippfisk

- 2 dl olivenolje

- 4 løk

- 4 røde paprika

- 4 tomater

- 2 bokser hermetiske tomater

- 2 friske chilipepper

 Det eneste jeg ikke får til med en hånd: Å fjerne skinnet fra fisken. Mannen min er da god å ha. Tidligere pleide pappaen min både å vanne ut og fjerne skinnet av klippfisken. Pårørende er kjekke å ha! 

Det eneste jeg ikke får til med en hånd: Å fjerne skinnet fra fisken. Mannen min er da god å ha. Tidligere pleide pappaen min både å vanne ut og fjerne skinnet av klippfisken. Pårørende er kjekke å ha! 

Varm oljen i ei gryte. Skjær klippfisken i 2 cm-biter. Legg ingrediensene lagvis i ei gryte: Løk, chilipepper, paprika, tomat, hermetisk tomat og klippfisk. 

 Ferdig utvannet og renset klippfisk klar for gryta!

Ferdig utvannet og renset klippfisk klar for gryta!

Kok opp, og skru varmen ned. La stå i ca to timer.

 Etter to timer, ferdig Bacalao! 

Etter to timer, ferdig Bacalao! 

Ha den ferdige bacalaoen på serveringsfat, klipp litt bladpersille over og server med nykokte poteter. 

God for hjertet, god for hjernen! Bon appetit! 

Enarmet risotto med fennikel og laks

FullSizeRender.jpg

Minst en gang i uka spiser jeg risotto. Ikke fordi det er særlig sunt, men fordi det er særlig godt. Fennikel, sitron og chili gjør at risottoen får en herlig, spiss smak. Legg varmrøkt laks på toppen av ferdige risottoen. Det er så digg! Jeg får vann i munnen ved tanken!

Til fire personer trenger du:

1 fersk chilipepper, uten frø hvis du synes det blir for sterkt

2 hele fennikel, skjær i små biter

2 ss med olivenolje 

4 dl arborio risottoris

2 sitroner

1 l grønnsaksbuljong 

Salt og pepper

 Sitron og chili.

Sitron og chili.

Ha oljen i en gryte. Skjær opp chilipepper og fenniklene i små biter. Surr fenniklene med chilien på middels varme noen minutter.

4 dl arborio risottoris, ha i gryta. Press sitronene (2 dl hvitvin er egentlig å foretrekke, men siden det ofte er hverdag, bruker jeg gjerne sitroner i stedet) og hell sitronsaften i risottorisen og fordamp.

Ta litt og litt buljong i gryta og kok inn. 

Salte og pepre etter smak.

 Bulongterning eller grønsaksfond blandet ut med en liter kokvarmt vann. Risottoris, målt opp og klar. Begge klar for gryta.

Bulongterning eller grønsaksfond blandet ut med en liter kokvarmt vann. Risottoris, målt opp og klar. Begge klar for gryta.

Når risottoen er ferdig, og all veske er innkokt (det tar ca 20 minutter), server risottoen i en bolle og legg over så mye varmrøkt laks du har råd til. Pynt litt med fenninkelfakler , koriander eller det du har av urter.

Og denne retten er enkel å koke sammen, også for den enarmete!

Bon appetit!!

Seinsommersk fiskesuppe

FullSizeRender.jpg

Mandagen er her, og det er klart for fisk. Ikke rød fisk, som laks og ørret, men den magrere hvite. Jeg bruker fisken hyse. Jeg har tatt med en kasse med hyse fra Sunnmøre, hvor jeg vokste opp. Jeg bruker to hysefileter til denne knallgode og magre fiskesuppa. Å ta av skinnet av hysa greier jeg ikke med en hånd, men med litt masing fra meg, gjør mannen min det.

 Hakk opp alle grønnsakene på forhånd. Og merk, jeg har alltid hvasse kniver. Det er et must for oss enarmede. Hvis ikke kniven er hvass, blir jeg sur.

Hakk opp alle grønnsakene på forhånd. Og merk, jeg har alltid hvasse kniver. Det er et must for oss enarmede. Hvis ikke kniven er hvass, blir jeg sur.

Nok til 4 personer. Dette trenger du:

800 g hvit fisk, dvs hyse, torsk eller berggylte

1,5 l vann + fiskebuljong

1 løk, hakket

1 gulrot, hakket i små terninger

1 stilk stangselleri, hakket

3 poteter, delt opp i små biter

3 vårløk, hakket

3 tomater, hakket

Saften av 1 sitron

1 ss hvitvinseddik

1 klype chilipulver

2 ss olje

Salt

 Hysa er tatt ut fra fryseren og ligger på benken og tiner seg før skinnet blir tatt av.

Hysa er tatt ut fra fryseren og ligger på benken og tiner seg før skinnet blir tatt av.

Begynn med å koke opp fiskebuljongen, eller fiskefondet i en gryte.

Varm opp olje i en annen kjele,  og ha i løk, gulrot, vårløk og selleri.

 Vårløk, løk, gulrot og selleri opp i gryta.

Vårløk, løk, gulrot og selleri opp i gryta.

La dette frese noen minutter til det blir mørt. Ha i chilipepper, tomat og poteter. Fres et par minutter til. Ha i eddiken og den inn. Så fiskebuljongen og kok inn. Dette tar omtrent 20 minutter. Ha i fisk i små biter og la den trekke i 5 minutter. Smak til med salt, pepper og sitron.

Hakk urter, som dill, fennikel og persille og basilikum, over. Server gjerne med flattbrød. Den er så god denne fiskesuppa!

Godt for hjernen, godt for hjertet. Bon appetit!

Enarmet posjert egg til søndagsfrokost. Til minne om Ingrid Espelid Hovig

FullSizeRender.jpg

Det er bare torsdag i dag, men du skal vel ut og handle til helgens frokost? Og hva med å prøve seg på posjert egg? Det er kjempeenkelt å lage til, langt enklere enn det de skal ha det til i diverse kokebøker. Og med en hånd briljerer du! 

Dette trenger du:

  • 4 egg, så ferske som mulig, for da går posjeringen lettere. Gjerne romtempererte!
  • En stor gryte med vann
  • Hvitvinseddik, ca 0,2 dl per liter vann
  • Salt
  • Små skåler du har knekket eggene i før posjering, og husk: Plommen skal være hel
  • Hullsleiv 

Mens vannet koker opp med eddik og litt salt, tar du fram små skåler du kan kvekke eggene oppi. Ett egg per skål. Siden eggeplommen skal være hel, er dette rettens utfordring. Jeg knekte fire egg før det femte nydelig kom ut med hel og gul plomme. 

 Fire egg klare for å bli forsiktig lagt i det varme vannet.

Fire egg klare for å bli forsiktig lagt i det varme vannet.

Når vannet koker, skrur du ned varmen. Nå skal vannets temperatur ligge rett under kokepunktet. Det er viktig at eggene ikke skal koke. Bruk gjerne en tresleiv og rør vannet i en retning, slik du får en virvel. Ta det ene egget og forsiktig nærmest hell det i det varme vannet. Gjør det samme med de resterende eggene. De skal ligge i vannet i 3 minutter. 

Når tre minutter er gått, ta vannet av varmen, bruk hullsleiva til å ta hvert egg opp og legg de på på ei brødskive.

Server de posjerte eggene med en gang! Jeg pleier å ha ristet egg klar, samt en skive med røkelaks og litt salt på toppen av eggene. Og mens Ingrid Espelid Hovig alltid hadde en persillekvast klar, har jeg en kvast med basilikum.

Til minne om Ingrid. 

 En nyskadet meg for 12 år siden. Ingrid med katt.

En nyskadet meg for 12 år siden. Ingrid med katt.

Hyse i pakke

FullSizeRender-92.jpg

Jeg kommer fra ytterste Sunnmøre, der flere fisketrålere har sitt hjemsted. Fisk kan man kjøpe direkte fra fisketrålerne. Jeg er derfor vant med å spise fisk: Torsk, hyse, breiflabb, kveite, sild, laks og ørret. Hver gang jeg og kjæresten er hjemme på Sunnmøre og vi står klare for å returnere østover, så spør alltid pappa om vi vil ha med ei kasse med hyse. Og det vil vi, selvsagt. Hyse er en sunn og hvit fisk, mest kjent for å være brukt til å lage fiskegrateng, fiskekaker eller fiskeboller, men dens bruksområde er større enn som så. Kanskje er hysa er litt undervurdert? Hyse er kjempegod i fiskepakker!

Slik lager du en hysepakke:

Legg et stykke aluminiumsfolie utover benken

Bygg lagvis:

En frisk frisk chili, ta bort frøene

En vårløk, eller en fjerdedels rødløk, i tynne skiver

En gulrot skjært  i staver

En gren stangselleri, skjært i biter

En fjerdedel squash, uten kjerne

En fjerdedel fennikel, skjært i biter

En fjerdedel rød, grønn eller gul paprika

Et stykke hyse, en tredjedel av en filet, eller så

Ha på toppen ca 2 ss med meierismør

En dæsj blåmuggost (kan droppes)

Saften av litt sitron

Urter hvis du har, det være seg timian, dill, koriander eller basilikum

Dryss pepper over.

FullSizeRender.jpg

Bruk det du har av grønnsaker i pakken og finn din favoritt, det være seg grønne bønner, frisk spinat, nepe, aubergine, asparges, sopp eller tomat. Fantasien setter ingen grenser!

Pakk inn fisken, men pass på at ikke noe væske siver ut. Ha pakkene på grillen, eller i ovnen på 225 grader i ca 15 minutter.

Før servering åpnes hver pakke forsiktig. Ta fisken og grønnsakene ut og hell kraften over fisken.  Dette er digg! Sunt for hjertet, sunt for hjernen. Bon appetit!

Kyllingspyd på grillen med Tabbouleh

FullSizeRender.jpg

I sommer laget jeg kyllingspyd for første gang. Jeg begynte allerede etter frokost med å skjære kyllingen i passende biter og legge den i marinade. Mellom chili, honning og ingefær ble kyllingen stående utover dagen og trekke til seg godsakene fra marinaden.

Slik laget jeg marinaden:

  • 600g kyllinglårfilet

  • 2 finhakkete røde chili (fjern frøene om du ikke liker det spicy)

  • 2 ss matolje

  • 1 ss revet ingefær

  • 4 ss honning

  • 2 ss soyasaus

  • saften av en lime

Kyllingspydene

Siden jeg har bare en hånd, må min bedre halvdel lage selve kyllingspydene. Han trer passende biter av rødløk, rød paprika, squash og kylling inn på egne trespyd. Og ikke minst, bruker han grønne, tyrkiske sivri paprika med chilismak. Det siste er kjempegodt, og anbefales! Så går grillspydene på grillen! Marinaden blir brukt til å pensle grillspydene underveis.

FullSizeRender.jpg

Tabbouleh

I mellomtiden lager jeg en Tabbouleh-salat, en herlighet som kommer fra Libanon.

  • 2,5 dl bulgur, kok som etter anvisningen

  • 3 vårløk

  • 1 liten bunt hakket frisk mynte

  • 1 liten bunt hakket bladpersille

  • 2-3 tomater i terninger uten kjerne

  • En halv agurk i terninger uten kjerne

  • 3 ss god olivenolje

  • Saften av en sitron

  • Saften av en appelsin

  • En knivsådd kajennepepper

  • Salt og pepper

FullSizeRender.jpg

Og da kommer kjæresten inn med de ferdige grillspydene, akkurat når jeg er ferdig med Tabbouleh-en! Nå er jeg sulten. Godt for hjerte, godt for hjernen. Bon appetit!

Kålsalat inspirert av Vietnam

FullSizeRender.jpg

Skal du grille i helgen? Da anbefaler jeg denne kålsalaten, som er veldig god til fet grillmat, for eksempel til svin eller fisk. Selv om jeg aldri har vært i Vietnam, så er denne inspirert av nettopp østen. Og her er det dressingen som er smaksforsterker!

1 lite hode nykål, finsnittet. Jeg bruker en mandolin for å finsnitte nykålen, som er bra for en enarmet. Vær forsiktig, for mandolinen er hvass!

3 vårløk, finsnittet

En bunt koriander, grovhakket

1 dl peanøtter

Dressing:

0.5 dl kokende vann

0.5 dl sukker

0.5 dl eddik

0.5 dl fiskesaus

En halv sitron

1 grønn chili

Bland dressingen sammen, og ha over salaten. Server det hele på et flatt fat. Dette er digg! Bon appetit! God helg!

Spagetti Bolognese på min måte

FullSizeRender.jpg

- Alle har jo en egen Spagetti Bolognese, sier jeg oppgitt til mannen min, som et vektig motargument mot at jeg skal blogge om nettopp denne vanlige retten. Vi sitter ute på verandaen i juniværet, er begge passe mette etter dagens Spagetti-middag, mens vi ventet på at det lenge anmeldte regnet skal komme. - Hvis du hadde sett min variant før jeg møtte deg, ville den vært av merket Toro, sier han tørt.

Så mannen min får viljen sin gjennom. Denne spagettien har fått krydderinnslag inspirert av Chili con Carne. Hvis du vil lage den for barn, eller om du selv ikke liker så mye sterke smaker, ville jeg ha redusert på krydderne. 

1 ss rapsolje

2 stk løk, hakk og stek i oljen

En halv kilo kjøttdeig, jeg brukte kjøttdeig fra hjort, men alt er lov

200 g bacon

2 gulrøtter, hakk

2 stenger stangselleri, hakk

1 boks kidney beans, skyll av før du har den i gryta

2 bokser hermetisk tomat, etterfyll med litt vann, som du har i gryta

1 ts cumin

1 ts korianderfrø. Mal fint i morter

1 ts chilipulver

1 fersk chili

1 ts paprika

1 kanelstang

Salt og pepper

Siden jeg er enarmet, brukte jeg i alt 1 time før spagettien ble servert ved bordet. Det er også viktig at krydderne får tid til å koke inn. På slutten koker jeg spagetti som anvist, eller tagliatelle som det ble i dag, river parmesan og hakket frisk basilikum.

Bon Appetit! 

 Hannkatten vår følger meg som en smed og tigger som en voksen engelsk setter når jeg lager mat. Bare fersk fisk får han smake litt på. Sorry, ikke i dag.

Hannkatten vår følger meg som en smed og tigger som en voksen engelsk setter når jeg lager mat. Bare fersk fisk får han smake litt på. Sorry, ikke i dag.

Granola med blåbær

FullSizeRender.jpg

Granola, eller en eller annen form for kornblanding, kan du kjøpe i din dagligvarebutikk. Den er dyr og inneholder tonnevis av sukker. Jeg pleier derfor å lage den selv. Jeg føler meg hjertesunn, for jeg vet hva jeg har fått i meg til frokost når jeg litt senere går til treningssenteret.

250 g havregryn

50 g sesamfrø

50 g solsikkefrø

Grovhakk 50 g hasselnøtter, 50 g valnøtter og 50 g mandler. Jeg pleier å bruke min svært så slitte kjøkkenmaskin til dette. Jeg er jo som kjent enarmet.

Varm i en gryte:

1 ss honning

25 g brunt sukker

1 ss smør

1 dl nypresset appelsinsaft

To klyper maldonsalt

Ha det våte i det tørre, og legg blandingen utover på en bakepapirkledt stekeform. La det stå i 1 time, nederst i ovnen, på 140 grader.

Når granolaen er ferdig, pleier jeg å ha i rosiner. 

Granolaen er kjempegod med yoghurt naturell og friske blåbær til. At granolaen er en suksess, er junior på 18 år et bevis på. Han spiser den som snacks i en sen kveldstime.

Denne oppskriften har jeg rappa fra Trines Matblogg.

FullSizeRender-96.jpg

Grillet laks og salat med perlespelt og urter

FullSizeRender-89.jpg

- Dette var virkelig godt! Han lente seg godt tilbake i stolen og kikket fornøyd på meg. - Nå er tiden inne til at du begynner å blogge om mat slik at flere får kjennskap til alt det deilige som du tryller fram på kjøkkenet! Jeg måtte le av ham, men var likevel ganske smigret av at han ville dele meg med hele verden.

Mitt aller første matinnlegg tar for seg salat med perlespelt og urter. Jeg hadde trålet Rema-butikk ut og Kiwi-butikk inn på jakt etter perlespelt, men jeg fant det til slutt i en grønnsaksbutikk i Asker. Hvis du ikke finner perlespelt i din nærbutikk, kan du erstatte perlespelten med byggryn. Nydelig godt, og sunt for hjertet. Og veldig lett å få i stand med bare en hånd.

 Salat med perlespelt.

Salat med perlespelt.

Oppskriften rekker til fire personer, men vi var bare to, og fatet var helt tomt da vi veldig mette og lykkelige sank sammen i hver vår stol. Oppskriften fant jeg i A-magasinet.

Salat av perlespelt og urter

50 g perlespelt, kok opp og la det småputre på svak varme i 30 minutter

1 bunt med bladpersille

10 stilker mynte

2 vårløk

10 små tomater

En halv agurk

Sagten av en halv sitron

3 ss olivenolje

2 ss granateplefrø

Salt

Kutt alle grønnsakene og urtene i smått, hell over sitronsaften og olivenoljen. Smak til med salt og dryss over frøene fra granateplet. 

FullSizeRender.jpg

Legg laksen på grillen, salte og pepre, og server med denne deilige salaten. Det er digg! Bon appetit!