Hyse i pakke

FullSizeRender-92.jpg

Jeg kommer fra ytterste Sunnmøre, der flere fisketrålere har sitt hjemsted. Fisk kan man kjøpe direkte fra fisketrålerne. Jeg er derfor vant med å spise fisk: Torsk, hyse, breiflabb, kveite, sild, laks og ørret. Hver gang jeg og kjæresten er hjemme på Sunnmøre og vi står klare for å returnere østover, så spør alltid pappa om vi vil ha med ei kasse med hyse. Og det vil vi, selvsagt. Hyse er en sunn og hvit fisk, mest kjent for å være brukt til å lage fiskegrateng, fiskekaker eller fiskeboller, men dens bruksområde er større enn som så. Kanskje er hysa er litt undervurdert? Hyse er kjempegod i fiskepakker!

Slik lager du en hysepakke:

Legg et stykke aluminiumsfolie utover benken

Bygg lagvis:

En frisk frisk chili, ta bort frøene

En vårløk, eller en fjerdedels rødløk, i tynne skiver

En gulrot skjært  i staver

En gren stangselleri, skjært i biter

En fjerdedel squash, uten kjerne

En fjerdedel fennikel, skjært i biter

En fjerdedel rød, grønn eller gul paprika

Et stykke hyse, en tredjedel av en filet, eller så

Ha på toppen ca 2 ss med meierismør

En dæsj blåmuggost (kan droppes)

Saften av litt sitron

Urter hvis du har, det være seg timian, dill, koriander eller basilikum

Dryss pepper over.

FullSizeRender.jpg

Bruk det du har av grønnsaker i pakken og finn din favoritt, det være seg grønne bønner, frisk spinat, nepe, aubergine, asparges, sopp eller tomat. Fantasien setter ingen grenser!

Pakk inn fisken, men pass på at ikke noe væske siver ut. Ha pakkene på grillen, eller i ovnen på 225 grader i ca 15 minutter.

Før servering åpnes hver pakke forsiktig. Ta fisken og grønnsakene ut og hell kraften over fisken.  Dette er digg! Sunt for hjertet, sunt for hjernen. Bon appetit!

Kyllingspyd på grillen med Tabbouleh

FullSizeRender.jpg

I sommer laget jeg kyllingspyd for første gang. Jeg begynte allerede etter frokost med å skjære kyllingen i passende biter og legge den i marinade. Mellom chili, honning og ingefær ble kyllingen stående utover dagen og trekke til seg godsakene fra marinaden.

Slik laget jeg marinaden:

 • 600g kyllinglårfilet

 • 2 finhakkete røde chili (fjern frøene om du ikke liker det spicy)

 • 2 ss matolje

 • 1 ss revet ingefær

 • 4 ss honning

 • 2 ss soyasaus

 • saften av en lime

Kyllingspydene

Siden jeg har bare en hånd, må min bedre halvdel lage selve kyllingspydene. Han trer passende biter av rødløk, rød paprika, squash og kylling inn på egne trespyd. Og ikke minst, bruker han grønne, tyrkiske sivri paprika med chilismak. Det siste er kjempegodt, og anbefales! Så går grillspydene på grillen! Marinaden blir brukt til å pensle grillspydene underveis.

FullSizeRender.jpg

Tabbouleh

I mellomtiden lager jeg en Tabbouleh-salat, en herlighet som kommer fra Libanon.

 • 2,5 dl bulgur, kok som etter anvisningen

 • 3 vårløk

 • 1 liten bunt hakket frisk mynte

 • 1 liten bunt hakket bladpersille

 • 2-3 tomater i terninger uten kjerne

 • En halv agurk i terninger uten kjerne

 • 3 ss god olivenolje

 • Saften av en sitron

 • Saften av en appelsin

 • En knivsådd kajennepepper

 • Salt og pepper

FullSizeRender.jpg

Og da kommer kjæresten inn med de ferdige grillspydene, akkurat når jeg er ferdig med Tabbouleh-en! Nå er jeg sulten. Godt for hjerte, godt for hjernen. Bon appetit!

Kålsalat inspirert av Vietnam

FullSizeRender.jpg

Skal du grille i helgen? Da anbefaler jeg denne kålsalaten, som er veldig god til fet grillmat, for eksempel til svin eller fisk. Selv om jeg aldri har vært i Vietnam, så er denne inspirert av nettopp østen. Og her er det dressingen som er smaksforsterker!

1 lite hode nykål, finsnittet. Jeg bruker en mandolin for å finsnitte nykålen, som er bra for en enarmet. Vær forsiktig, for mandolinen er hvass!

3 vårløk, finsnittet

En bunt koriander, grovhakket

1 dl peanøtter

Dressing:

0.5 dl kokende vann

0.5 dl sukker

0.5 dl eddik

0.5 dl fiskesaus

En halv sitron

1 grønn chili

Bland dressingen sammen, og ha over salaten. Server det hele på et flatt fat. Dette er digg! Bon appetit! God helg!

Spagetti Bolognese på min måte

FullSizeRender.jpg

- Alle har jo en egen Spagetti Bolognese, sier jeg oppgitt til mannen min, som et vektig motargument mot at jeg skal blogge om nettopp denne vanlige retten. Vi sitter ute på verandaen i juniværet, er begge passe mette etter dagens Spagetti-middag, mens vi ventet på at det lenge anmeldte regnet skal komme. - Hvis du hadde sett min variant før jeg møtte deg, ville den vært av merket Toro, sier han tørt.

Så mannen min får viljen sin gjennom. Denne spagettien har fått krydderinnslag inspirert av Chili con Carne. Hvis du vil lage den for barn, eller om du selv ikke liker så mye sterke smaker, ville jeg ha redusert på krydderne. 

1 ss rapsolje

2 stk løk, hakk og stek i oljen

En halv kilo kjøttdeig, jeg brukte kjøttdeig fra hjort, men alt er lov

200 g bacon

2 gulrøtter, hakk

2 stenger stangselleri, hakk

1 boks kidney beans, skyll av før du har den i gryta

2 bokser hermetisk tomat, etterfyll med litt vann, som du har i gryta

1 ts cumin

1 ts korianderfrø. Mal fint i morter

1 ts chilipulver

1 fersk chili

1 ts paprika

1 kanelstang

Salt og pepper

Siden jeg er enarmet, brukte jeg i alt 1 time før spagettien ble servert ved bordet. Det er også viktig at krydderne får tid til å koke inn. På slutten koker jeg spagetti som anvist, eller tagliatelle som det ble i dag, river parmesan og hakket frisk basilikum.

Bon Appetit! 

 Hannkatten vår følger meg som en smed og tigger som en voksen engelsk setter når jeg lager mat. Bare fersk fisk får han smake litt på. Sorry, ikke i dag.

Hannkatten vår følger meg som en smed og tigger som en voksen engelsk setter når jeg lager mat. Bare fersk fisk får han smake litt på. Sorry, ikke i dag.

Granola med blåbær

FullSizeRender.jpg

Granola, eller en eller annen form for kornblanding, kan du kjøpe i din dagligvarebutikk. Den er dyr og inneholder tonnevis av sukker. Jeg pleier derfor å lage den selv. Jeg føler meg hjertesunn, for jeg vet hva jeg har fått i meg til frokost når jeg litt senere går til treningssenteret.

250 g havregryn

50 g sesamfrø

50 g solsikkefrø

Grovhakk 50 g hasselnøtter, 50 g valnøtter og 50 g mandler. Jeg pleier å bruke min svært så slitte kjøkkenmaskin til dette. Jeg er jo som kjent enarmet.

Varm i en gryte:

1 ss honning

25 g brunt sukker

1 ss smør

1 dl nypresset appelsinsaft

To klyper maldonsalt

Ha det våte i det tørre, og legg blandingen utover på en bakepapirkledt stekeform. La det stå i 1 time, nederst i ovnen, på 140 grader.

Når granolaen er ferdig, pleier jeg å ha i rosiner. 

Granolaen er kjempegod med yoghurt naturell og friske blåbær til. At granolaen er en suksess, er junior på 18 år et bevis på. Han spiser den som snacks i en sen kveldstime.

Denne oppskriften har jeg rappa fra Trines Matblogg.

FullSizeRender-96.jpg

Grillet laks og salat med perlespelt og urter

FullSizeRender-89.jpg

- Dette var virkelig godt! Han lente seg godt tilbake i stolen og kikket fornøyd på meg. - Nå er tiden inne til at du begynner å blogge om mat slik at flere får kjennskap til alt det deilige som du tryller fram på kjøkkenet! Jeg måtte le av ham, men var likevel ganske smigret av at han ville dele meg med hele verden.

Mitt aller første matinnlegg tar for seg salat med perlespelt og urter. Jeg hadde trålet Rema-butikk ut og Kiwi-butikk inn på jakt etter perlespelt, men jeg fant det til slutt i en grønnsaksbutikk i Asker. Hvis du ikke finner perlespelt i din nærbutikk, kan du erstatte perlespelten med byggryn. Nydelig godt, og sunt for hjertet. Og veldig lett å få i stand med bare en hånd.

 Salat med perlespelt.

Salat med perlespelt.

Oppskriften rekker til fire personer, men vi var bare to, og fatet var helt tomt da vi veldig mette og lykkelige sank sammen i hver vår stol. Oppskriften fant jeg i A-magasinet.

Salat av perlespelt og urter

50 g perlespelt, kok opp og la det småputre på svak varme i 30 minutter

1 bunt med bladpersille

10 stilker mynte

2 vårløk

10 små tomater

En halv agurk

Sagten av en halv sitron

3 ss olivenolje

2 ss granateplefrø

Salt

Kutt alle grønnsakene og urtene i smått, hell over sitronsaften og olivenoljen. Smak til med salt og dryss over frøene fra granateplet. 

FullSizeRender.jpg

Legg laksen på grillen, salte og pepre, og server med denne deilige salaten. Det er digg! Bon appetit!