Enarmet sjokoladekake uten mel

FullSizeRender-107.jpg

Jeg er ingen søtmoms. Men av og til må jeg likevel trå til å bake en kake, som i dag da lokallaget til LHL Hjerneslag i Buskerud skal ha møte. Egentlig kan jeg bare denne kaka, som en venninne ga meg oppskriften på for 25 år siden.

Dette trenger du:

200 g mørk sjokolade

200 g mykt smør

200 g sukker

4 egg, skilte

Begynn med å forvarme ovnen til 190 grader.

Varm sjokoladen på lav temperatur og ha i smøret. Egentlig skal du ifølge oppskriften smelte sjokoladen over vannbad, men det tar for lang tid for utålmodige mennesker som meg. Det vesentlige er at blandingen blir jevn og klumpefri, ikke sant, og det blir smør og sjokolade i en gryte.

Tilsett halvparten av sukkeret i eggeplommene. Pisk lyst og lett. Å skille eggene er en utfordring med bare en hånd. Jeg greide det nesten i dag, det var bare litt av eggeplommene som havnet blant hvitene. Det får være bra nok.

Pisk inn sjokoladeblandingen i eggeplommene. Å piske med en hånd er vanskelig. Min løsning er å sitte på rompa med bakebollen mellom beina. Da blir bakebollen holdt i et fast grep og du kan vispe med den ledige hånda, enten manuelt eller elektronisk.

Pisk eggehvitene til stivt skum. Tilsett sukkeret litt etter litt til skummet er glatt og skinnende. Eggehvitene skal få deigen til å heve, men ikke i dette tilfellet.

Vend det inn i sjokoladeblandingen.  

40 minutter, nederst i ovnen. -Ja ja, tenker jeg, kaka blir vel like god selv om den blir flat som ei pannekake, sukker jeg.

Når kaka er ferdig, lar jeg den avkjøle på kjøkkenbenken, før jeg til slutt strør melis over for å skjule visse skjønnhetsfeil.

Og folka i LHL er nok like fornøyde, flat kake eller luftig!

Kaka er kjempegod, og skal du servere den hjemme, anbefaler jeg vaniljeis og litt sitronmelisse til.

Lykke til!