Enarmet posjert egg til søndagsfrokost. Til minne om Ingrid Espelid Hovig

FullSizeRender.jpg

Det er bare torsdag i dag, men du skal vel ut og handle til helgens frokost? Og hva med å prøve seg på posjert egg? Det er kjempeenkelt å lage til, langt enklere enn det de skal ha det til i diverse kokebøker. Og med en hånd briljerer du! 

Dette trenger du:

  • 4 egg, så ferske som mulig, for da går posjeringen lettere. Gjerne romtempererte!
  • En stor gryte med vann
  • Hvitvinseddik, ca 0,2 dl per liter vann
  • Salt
  • Små skåler du har knekket eggene i før posjering, og husk: Plommen skal være hel
  • Hullsleiv 

Mens vannet koker opp med eddik og litt salt, tar du fram små skåler du kan kvekke eggene oppi. Ett egg per skål. Siden eggeplommen skal være hel, er dette rettens utfordring. Jeg knekte fire egg før det femte nydelig kom ut med hel og gul plomme. 

 Fire egg klare for å bli forsiktig lagt i det varme vannet.

Fire egg klare for å bli forsiktig lagt i det varme vannet.

Når vannet koker, skrur du ned varmen. Nå skal vannets temperatur ligge rett under kokepunktet. Det er viktig at eggene ikke skal koke. Bruk gjerne en tresleiv og rør vannet i en retning, slik du får en virvel. Ta det ene egget og forsiktig nærmest hell det i det varme vannet. Gjør det samme med de resterende eggene. De skal ligge i vannet i 3 minutter. 

Når tre minutter er gått, ta vannet av varmen, bruk hullsleiva til å ta hvert egg opp og legg de på på ei brødskive.

Server de posjerte eggene med en gang! Jeg pleier å ha ristet egg klar, samt en skive med røkelaks og litt salt på toppen av eggene. Og mens Ingrid Espelid Hovig alltid hadde en persillekvast klar, har jeg en kvast med basilikum.

Til minne om Ingrid. 

 En nyskadet meg for 12 år siden. Ingrid med katt.

En nyskadet meg for 12 år siden. Ingrid med katt.