Seinsommersk fiskesuppe

FullSizeRender.jpg

Mandagen er her, og det er klart for fisk. Ikke rød fisk, som laks og ørret, men den magrere hvite. Jeg bruker fisken hyse. Jeg har tatt med en kasse med hyse fra Sunnmøre, hvor jeg vokste opp. Jeg bruker to hysefileter til denne knallgode og magre fiskesuppa. Å ta av skinnet av hysa greier jeg ikke med en hånd, men med litt masing fra meg, gjør mannen min det.

Hakk opp alle grønnsakene på forhånd. Og merk, jeg har alltid hvasse kniver. Det er et must for oss enarmede. Hvis ikke kniven er hvass, blir jeg sur.

Hakk opp alle grønnsakene på forhånd. Og merk, jeg har alltid hvasse kniver. Det er et must for oss enarmede. Hvis ikke kniven er hvass, blir jeg sur.

Nok til 4 personer. Dette trenger du:

800 g hvit fisk, dvs hyse, torsk eller berggylte

1,5 l vann + fiskebuljong

1 løk, hakket

1 gulrot, hakket i små terninger

1 stilk stangselleri, hakket

3 poteter, delt opp i små biter

3 vårløk, hakket

3 tomater, hakket

Saften av 1 sitron

1 ss hvitvinseddik

1 klype chilipulver

2 ss olje

Salt

Hysa er tatt ut fra fryseren og ligger på benken og tiner seg før skinnet blir tatt av.

Hysa er tatt ut fra fryseren og ligger på benken og tiner seg før skinnet blir tatt av.

Begynn med å koke opp fiskebuljongen, eller fiskefondet i en gryte.

Varm opp olje i en annen kjele,  og ha i løk, gulrot, vårløk og selleri.

Vårløk, løk, gulrot og selleri opp i gryta.

Vårløk, løk, gulrot og selleri opp i gryta.

La dette frese noen minutter til det blir mørt. Ha i chilipepper, tomat og poteter. Fres et par minutter til. Ha i eddiken og den inn. Så fiskebuljongen og kok inn. Dette tar omtrent 20 minutter. Ha i fisk i små biter og la den trekke i 5 minutter. Smak til med salt, pepper og sitron.

Hakk urter, som dill, fennikel og persille og basilikum, over. Server gjerne med flattbrød. Den er så god denne fiskesuppa!

Godt for hjernen, godt for hjertet. Bon appetit!