Focaccia med potet

Jeg kunne ikke annet enn å prøvesmake litt… herlig smak.

Jeg kunne ikke annet enn å prøvesmake litt… herlig smak.

Jeg kikker ut av kjøkkenvinduet og konstaterer at det er innevær ute, det er surt og isglatt i den bratte bakken utenfor huset, det er minusgrader og snøfall. Jeg åpner den lyseblå kjøleskapsdøren og kikker inn på det ganske spartansk utseende innholdet. Jeg må innrømme det er en stund siden vi handlet. Nederst nede i kjøleskapet finner jeg noen poteter, og i tørrskapet ved siden av både hvetemel, tørrgjær og honning. Yes! Jeg vil lage focaccia med poteter.

Focaccia er en flott brødform å lage for den enarmede fordi det er ikke så farlig om det ikke er perfekt. Det skal være litt røft og rustikt.

Dette trenger du:

En pose tørrgjær

30 g honning

6, 5 dl lunkent vann

1 kg hvetemel

Litt salt

Olivenolje

10 poteter

Tørket rosmarin

Maldonsalt til å strø over

Bland tørrgjær i hvetemelet, ha i litt salt og honning før du heller litt etter litt av det lunkne vannet over i hvetemelsrøra. Å kna sammen en deig er en liten utfordring med en hånd. Noen har en egen eltemaskin, men ikke jeg. Når jeg har knadd sammen røra i noen minutter, helt til jeg blir støl i venstearmen, tenker jeg at nok er nok. Jeg finner fram et tørkehåndkle fra den nederste skuffen, og legger det over deigen.

Nå skal jeg begynne på potetene. Jeg vasker ca 10 poteter og skjærer dem i tynne skiver med en mandolin, som er den vesle tingsten som er guds gave til den enarmede. Legg skivene deretter i kokende vann med litt salt i 2 minutter. Skyll av potetskivene, legg dem i en plastbolle og hell på en klunk olivenolje.

Finn fram et ildfast brett eller en stor form, hell i litt olje i bunnen før du slår deigen utover. Til slutt lager du de karakteristiske hullene i deigen. Smør deretter hele potetblandingen utover, dryss godt på med tørket rosmarin og litt Maldonsalt.

Sett ovnen på 230 grader, sett Focacciaen inn på nederste rille i en 25 minutter, eller til potetoverlaget er blitt brune.

Denne Focacciaen er god til lunsj bare alene, eller til for eksempel kveldens middag med fiskegrateng av torsk og en grønn salat.

Den er knallgod! Bon Appetitt!