Enarmet hvit ripsbærgele med chili

Dette ble lunsjen i dag! En skive grovbrød, og en god brie med ripsbærgeleen på toppen. Det var steikje godt, som de sier på Sunnmøre.

Dette ble lunsjen i dag! En skive grovbrød, og en god brie med ripsbærgeleen på toppen. Det var steikje godt, som de sier på Sunnmøre.

Jeg har gått berserk blant solmodne solbær og småsure rips, de søteste bringebær og både gule og røde stikkelsbær. Men viktigst av alt: Midt mellom de vanlige røde ripsene i mammas hage, så fant jeg en egen busk med hvite ripsbær.

Jeg kunne kanskje ha plukket stikkelsbær og solbær selv, men jeg fikk gutta til å gå ut i hagen med bøtter og spann for å plukke herligheten. Og resultatet var flere kilo med bær på en time eller to, også en del hvite rips.

Jeg har syltet og syltet denne uka, og bedrevet matauk. Vår husholdning, som normalt knappest bruker sukker, har brukt ti kilo!

Ulike bær skal kokes: Solbær til venstre, røde stikkelsesbær til høyre, og en blanding av jordbær, blåbær og bringebær står bak.

Ulike bær skal kokes: Solbær til venstre, røde stikkelsesbær til høyre, og en blanding av jordbær, blåbær og bringebær står bak.

Gule stikkelsesbær.   Men tilbake til de hvite ripsbærene.   De hvite ripsbærene er langt mer sjeldne enn de vanligere røde. De er ikke så sure som de røde, er ikke så pene å se på, men er fyldigere på smak .    Her er min oppskrift på hvit ripsbærgele med chili.    Du trenger:    500 gram hvite ripsbær    500 gram sukker    3-5 ferske røde chili, alt etter hvor sterk du ønsker geleen.   Vask og grovrens de hvite ripsene. Fjern blader og stilker. Sett bærene på komfyren på middels varme i omtrent 10 minutter. I mellomtiden grovhakk chili og mål opp sukker.  Ha i sukkeret og chiliene i gryta, og la stå og putre i ti minutter til.  Avkjøl, og putt i kjølebeger.  Jeg måtte selvsagt smake på ripsbærene! Jeg gleder meg allerede til vinteren, da jeg kan ta opp syltetøyet fra fryseren og spise det sammen med en deilig ost.  Og sylting går helt fint å greie med en hånd.   Bon Appetitt!

Gule stikkelsesbær.

Men tilbake til de hvite ripsbærene.

De hvite ripsbærene er langt mer sjeldne enn de vanligere røde. De er ikke så sure som de røde, er ikke så pene å se på, men er fyldigere på smak.

Her er min oppskrift på hvit ripsbærgele med chili.

Du trenger:

500 gram hvite ripsbær

500 gram sukker

3-5 ferske røde chili, alt etter hvor sterk du ønsker geleen.

Vask og grovrens de hvite ripsene. Fjern blader og stilker. Sett bærene på komfyren på middels varme i omtrent 10 minutter. I mellomtiden grovhakk chili og mål opp sukker.

Ha i sukkeret og chiliene i gryta, og la stå og putre i ti minutter til.

Avkjøl, og putt i kjølebeger.

Jeg måtte selvsagt smake på ripsbærene! Jeg gleder meg allerede til vinteren, da jeg kan ta opp syltetøyet fra fryseren og spise det sammen med en deilig ost.

Og sylting går helt fint å greie med en hånd.

Bon Appetitt!

Også kokken trenger næring til arbeidsprosessen! Jeg lager en smoothe av en halv banan, 150 gram jordbær, 1 dl eplejuice, 1 dl naturell yoghurt og en neve isbiter.

Også kokken trenger næring til arbeidsprosessen! Jeg lager en smoothe av en halv banan, 150 gram jordbær, 1 dl eplejuice, 1 dl naturell yoghurt og en neve isbiter.