GI ALDRI OPP – DET BLIR BEDRE

Dykkerklokken og sommerfuglen

ragnhildmork@ymail.com <<>>

19. November 2018

Fra filmen “Dykkerklokken og sommerfuglen”.


”Dykkerklokken og sommerfuglen” er den norske oversatte tittelen på en bok og senere film om den franske Jean-Dominique Bauby, som i en alder av 44 får hjerneslag. I anledning at norske nevrologer denne uka setter lys på hjernen og ulike hjernesykdommer, vil jeg som hjerneskadet komme med mitt tips om tre gode filmer om mennesker, og deres pårørende, som hver på sin måte opplever det sjokket det er å få slag. Filmene er ”Dykkerklokken og sommerfuglen”,  ”My Beautiful Broken Brain” og ”Amour”.

Jeg begynner med ”Dykkerklokken og sommerfuglen”, en film som har hatt enorm påvirkning på meg og som jeg har sett flerfoldige ganger. Jeg anbefaler dere alle å se den! I en alder av 44 år er Jean-Dominique Bauby en skilt trebarnsfar og sjefredaktør for franske Elle. Han er intelligent, karismatisk og kultivert, suksessrik, sosial og omsvermet av vakre kvinner. Så rammer lynet. Bauby får hjerneslag og faller i koma. Etter snart to måneder, våkner han opp og oppdager at han er fanget i ”locked-in-syndrome”, det vil si at hjernen fungerer som normalt, men kroppen er fullstendig lammet.

https://www.youtube.com/watch?v=TPlcQfglFJg

Det eneste Bauby kan bevege, er venstre øyelokk. Gjennom å blunke med dette øyelokket klarer han å kommunisere med omverdenen. En logoped leser opp bokstavene, og Bauby blunker: En gang for ja, og to ganger for nei. Ved hjelp av en ung kvinne som tar diktat, skriver Jean-Dominique Bauby sin selvbiografi ”Dykkerklokken og sommerfuglen”. Denne perlen av en bok kom ut i 1997 og ble straks en bestselger. Bauby selv døde få dager etter utgivelsen. Filmen er basert på boken, og kan lånes på Viaplay.

”My Beautiful Broken Brain” er historien om den 34-årige Lotje. Hun var ett år yngre enn meg da slaget rammet. Hun står ved begynnelsen på en karriere da hun får slag. Men livet er ikke det samme for Lotje etter slaget. Noe var forandret. Etter mye motgang lærte hun seg å snakke, lese og skrive igjen. Hun bestemte seg for å lage en dokumentar om alt det merkelige som skjedde henne. En absolutt severdig film, som ligger på Netflix.

https://www.youtube.com/watch?v=VSfpA3AEKmY

”Amour” er den tredje av filmene jeg vil anbefale, en film som er vond å se, og som handler om hjernesykdom, alderdom og død.  Mens de to første filmene handler om relativt unge mennesker, er dette om om de eldre menneskene, Georges og Anne. De er et par i 80-årene som bor i en stor leilighet i Paris. De er velutdannende, pensjonerte musikklærere. Når Anne en dag blir rammet av slag, blir kjærligheten, som har holdt paret sammen gjennom så mange år, satt på prøve. 

https://www.youtube.com/watch?v=F7D-Y3T0XFA

Vil du i stedet lese ei bok enn å se filmer? Da er jeg beskjeden nok til å anbefale min egen Slagdama.

Uansett, god fornøyelse!