GI ALDRI OPP – DET BLIR BEDRE

Tips til deg som er pårørende

ragnhildmork@ymail.com <<>>

27. February 2015

Min Marimekko-bok. 

Når det mest uventede og overraskende skjer, og du og dine er dem som blir sittende ved sykesengen, hva kan du da gjøre? Her er mine tips.

 

1 Ta med en bok til å skrive i

Det første mine søsken gjorde, var kjøpe ei bok av merket Marimekko. Den ble gull verdt! I den skrev vennene mine og familien små og lange hilsninger. Jeg husker bare bruddstykker av det som skjedde. Boka har vært viktig når jeg skulle bearbeide det som hadde skjedd.

Aller viktigst var min eldstebror sine daglige notiser. Hver ettermiddag satte han seg ned og sa til meg: Hvordan har dagen din vært? Hva har skjedd? Hvordan opplever du det? Og så tok han med i sine skriverier alt det medisinske som legene orienterte oss med.

2 Ta med et foto, som dere henger opp foran nesen på henne eller han. Av meg tok de med et ganske ferskt foto av meg oppe på en fjelltopp sammen med en av pappas engelske settere med tittelen: Hit skal jeg tilbake!

Eldstebroren min var med på de viktige legevisittene. Det var da klart at jeg var den viktige personen. Jeg skulle selv føre ordet, selv om det tok lang tid og inne i mellom så trengte jeg hjelp. Ved å ta på seg denne sekretærrollen unngikk han at de snakket over hodet på meg.