GI ALDRI OPP – DET BLIR BEDRE

Ikke gi opp! Det blir bedre

ragnhildmork@ymail.com <<>>

19. February 2016

- Det nytter å trene, gliser jeg til min trener Henrik.Foto: Helge Mikalsen. VG

- Ikke gi opp! Det blir bedre! Den fløyelsmyke stemmen til Lene-Marlin strømmet ut av radioen på Tromsødialekt denne onsdagsmorgenen. Det var ikke musikken sin hun denne gang ville presentere, men sin egen depresjon.

For Lene Marlin har vært deprimert.

Hun fortalte i radioreportasjen hvor langt nede hun hadde vært, at hun følte skam og ikke minst: At det blir bedre. Jeg stanset opp og lyttet: Var det virkelig sant? At det blir bedre? Jeg kunne ikke forestille meg at livet noengang kunne bli bedre enn det var da, at jeg noen gang kunne smile og le igjen.

Jeg kan ikke si når det hele begynte, eller hvordan det stoppet, for det har nyanser som er grå. Men det tok år. Om depresjonen varte fra 4. september 2008 til 14. mars 2014. Men jeg kom ut av det svarte mørket som omringet meg.

Forskning viser at 40 prosent av alle slagrammede opplever depresjon. Det er naturlig. Det er mye som en opplever en har mistet.

Hva skal en gjøre? Gå til legen. Fortell at du trenger noen å prate med, en som ikke er hverken venn eller familie. En psykiater var redningen for meg. I fire år gikk jeg til han og fikk hjelp til å snu. Til å bare se problemene, ser jeg i dag mulighetene.

Og så begynte jeg å trene igjen. Endorfiner ble utløst.

Kom deg ut! Gå en liten tur. Hold måltider. Og ikke driv selvmedisinering, hverken av tabletter eller alkohol. Og få deg mest mulig søvn.

Det er flere der ute som er eller har vært deprimerte. Lene Marlin er en av dem som har vært der. Jeg er en annen.

Gå til legen din, og gjør det nå.