GI ALDRI OPP – DET BLIR BEDRE

Posttraumatisk vekst

ragnhildmork@ymail.com <<>>

10. December 2020

Det å få et sterkt hjerneslag er en enorm traumatisk opplevelse. Men paradoksalt nok, etter mange år og en tøff kamp, har jeg i dag et godt og et faktisk bedre liv. Jeg har gått gjennom det som kalles posttraumatisk vekst.

 Men det kunne imidlertid ha gått så galt.

Traumatiske opplevelser kan medføre positive psykologiske endringer for noen, skriver i en fagartikkel for psykologi, Gertrud Sofie Hafstad ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress og Johan Siqveland fra Akershus Universitetssykehus.

De hevder i artikkelen at slike endringer kan være økt personlig styrke, bedre relasjoner til andre mennesker, eller nye prioriteringer i livet.

Enkelte egenskaper hos personer kan øke sannsynligheten for utvikling av vekst etter et traume, hevder de. Slike egenskaper kan for eksempel være optimisme, en utadvendt personlighet og evne til å åpne seg for andre og snakke om personlige temaer.

Alle har ulike veier etter en traumatisk hendelse som det å få slag er, og en slik traumatisk vekst kommer dessverre ikke for alle.

Det at jeg fikk slag har gitt grobunn for vekst og personlig utvikling. Prioriteringer er blitt snudd, jeg føler meg sterkere og ser nye muligheter i livet. I dag vet jeg hvordan jeg kan leve med redusert kapasitet og fatiguen som lurer bak hver en sving. Livvssorgen og savnet etter livet mitt lever parallelt med lykke.

Jeg blir av og til frustrert over at det tar slik tid å komme seg i klærne om morgenen, at det er vanskelig å lage fotoalbum, slik jeg lagde det før slaget,  og i disse dager, pakke inn julepresanger.

Men jeg trives med livet mitt.

En god førjulstid ønskes dere alle.