GI ALDRI OPP – DET BLIR BEDRE

Ring 113!

ragnhildmork@ymail.com <<>>

27. October 2016

Jeg forsøker meg på et smil til fotografen. Heldigvis var nevøen min der, og ga meg en trøstende hånd.

Jeg skrek! Høyt! Det var selve primalskriket som kom. Jeg husker jeg var redd. Noe var galt. Jeg lå på sykehus for behandling av endorkarditt, en betennelse i hjertet. Skriket kom da jeg oppdaget det: Min høyre side var som død. Klistret til lakenet.

Jeg hadde fått et alvorlig hjerneslag.

Jeg døde, men våknet igjen. Mine første ord var ja og nei, men de kommer ut omvendt av det de skal. Jeg sa ja når jeg mente nei. Og sa nei når jeg mente ja.

-       Vil du at jeg skal gå? Vil du sove? spurte eldstebroren min.

-       Ja, svarte jeg, men mente nei. 

Så frustrerende. 

Hvilke andre ytre kjennetegn var det på at jeg hadde fått hjerneslag?

For det første:

Mitt språk var borte, og det som var igjen er tulliball.

For det andre:

Ansiktet mitt var falt ned på den ene siden. Det ble jeg klar over først mange, mange dager senere, da jeg fikk se meg selv i et speil.

For det tredje: 

Både arm og fot var lammet. Jeg kunne ikke løfte høyre arm eller høyre fot i været, hvis noen hadde spurt meg om det. Jeg var helt lammet, følelsen kom ikke igjen etter kort tid. Jeg har brukt år - og bruker fremdeles - mye tid på gjenopptrening. 

Armen er fremdeles lammet. Jeg kan gå med skinne, men kan ikke løpe lenger. Når jeg er trett, henger ansiktet litt ned på høyre side og jeg snubler i ordene som en god gammeldags fyllik.

Hvis du selv eller en rundt deg er brått blitt rar, eller har ett eller flere av symptomene som jeg hadde, ring 113. Hvis du har problemer med synet, hørselen eller har voldsomme hodesmerter, så ring 113. Alle mennesker, ung eller gammel, kan bli rammet av hjerneslag.

Er det et slag, teller hvert sekund! Du vil kanskje ikke forstyrre, men vær ikke redd, på 113 er de hyggelige og proffe. Terskelen må bli lavere for å ringe. 

I morgen, fredag, starter Helsedirektoratet sin informasjonskampanje, der de informerer om symptomene på hjerneslag. 

Dette er viktig! Vær så snill og del dette innlegget.

Kanskje kan en 35-åring, som den kunnskapsløse meg var for 11 år siden, gjennom kampanjen bli opplyst over symtomene på et hjerneslag.