GI ALDRI OPP – DET BLIR BEDRE

Helseminister Bent Høie trekker fram Slagdama i sin tale

ragnhildmork@ymail.com <<>>

9. February 2016

Helseminister Bent Høie på talerstolen til LHL Hjerneslags offisielle lansering.

- Vi kan bli bedre, sa helseminister Bent Høie om dagens slagpasientbehandling til et stappfullt auditorium på et hotell i Oslo i går. Det var den offisielle lanseringen for LHL Hjerneslag. Og overraskende nok, jeg måtte stoppe opp i notatskrivingen, han trakk fram Slagdama i sin tale!

Vi kan bli bedre både i den akutte fasen og under rehabiliteringen av slagpasienter, sa Høie i sin tale, og la fram et pakkeforløp som skal bi lansert i løpet av 2016. Dette for hurtig å komme i gang med rehabilitering etter et slag, uansett hvor du bor i landet, hevdet han.

Han trakk fram Slagdama, som en kvinne som i ung alder fikk livet snudd opp ned, og på sin blogg forteller om sin erfaring og gir slik råd til andre slagrammede så vel som pårørende. 

Åhhh, så stort! Jeg fikk skryt av selveste Helseministeren!

I etterkant av møtet twitret Bent Høie: - Ser frem til å gjøre slagbehandling enda bedre med hjelp fra ny pasientorganisasjon.

Jeg oppfattet ikke selv egen snøvling. Det ble komisk at jeg hadde store problemer med å uttale ordet skattelettelser, sa riksrevisor Per-Kristian Foss i sin samtale med assisterende generalsekretær, om tiden som Finansminister da han fikk sitt slag for fire år siden.

Han ble intervjuet i mandagens NRK Dagsrevyen, som var direkte inne fra LHL-arrangementet. Han fortalte om de som trodde han hadde drukket et glass for mye. Videre fortalte han om balanseproblemer slaget medførte, om hvor vanskelig det er å få til diagonalgang på ski, og hvordan han etter hvert kan gå uten å halte.

- Jeg var heldig og fikk et mildt slag, sa Foss, som bedyret at han er blitt flinkere å morsjonere.

Professor David Russell er en nestor innen forskningen på hjerneslag, og han snakket om atrieflimmer som den styggeste og mest vanlige årsaken til hjerneslag. Han rådet oss til å sjekke pulsen.

Bare en tredjedel av de som trenger behandling for ujevnt atrieflimmer får den behandling som de behøver, lød det illevarslende fra podiet.

Helt til slutt holdt overlege og nevrolog Anne Hege Aamodt et inspirerende innlegg, der hun snakket om framtidens slagbehandling:

Bare en prosent av slagtilfellene får trombeanalyse i dag, sa hun, og viste til at tiden er knapp. Millioner av hjerneceller kan døi løpet av de første fire timene. På NRKs nettsider er hun intervjuet:

http://www.nrk.no/norge/_-far-du-hjerneslag-har-du-darlig-tid-1.12794068

Når arrangementet er slutt, pakker jeg sammen sakene mine. Jeg er stolt av å være med på LHL Hjerneslags lag videre, vi slagrammede på lag med fagfolkene. Det er jammen behov for en sterk organisasjon som arbeider for slagrammede, tenker jeg.